Materialen & Onderhoud 

Dagelijkse materialen 

ACRYL

Acryl is een synthetische vezel en lijkt het meeste op wol maar dan zonder de nadelen ervan. Acryl kan niet te heet gewassen worden, dan verliest het elasticiteit. Net zoals bij wol kan acryl het beste liggend gedroogd worden.

 

ALCANTARA

Alcantara bestaat uit microfibers van polyester (68%) en polyether (32%). Door de uiterst dunne microvezels (200 maal dunner dan die van wol) heeft Alcantara een fluwelen bovenlaag en is ze buitengewoon zacht. De stof heeft een hoge slijtvastheid.

 

FLEECE

Fleece is een synthetisch weefsel dat bekend staat om zijn dichte, zachte structuur. Fleece is heerlijk in de winter en is bovendien zeer eenvoudig te reinigen.

Het is sneldrogend en kreukt of pilt niet of nauwelijks. Er zijn verschillende soorten fleece, van dunne truitjes tot dubbel-gelaagde wintersportjacks.

 

KATOEN

“Evergreen” onder de vezels De lofzang over katoen. Een van de favoriete grondstoffen in de textielproductie

kent veel coupletten: zacht, soepel, vochtabsorberend, slijtvast, eenvoudige verzorging en huidvriendelijk. Door dit indrukwekkend aantal positieve eigen-schappen en de talloze toepassings-mogelijkheden is katoen de nummer 1 onder de natuurlijke vezels. Sinds men in de zeventiende eeuw in Amerika begon met het verbouwen van katoen op grote schaal, heeft het “witte goud” zijn glorieuze intrede gedaan op de wereldtextielmarkt.

 

KANT

Kant is een teer, fijngeweven weefsel en kan van verschillende materialen gemaakt worden. In alle gevallen is het belangrijk het kant te beschermen tegen ophaaltjes en met de hand te wassen of in een waszakje te stoppen. Omdat kant vaak versiering is van tere lingerie, zal de handwas vaak de beste schoonmaak-methode zijn.

 

LEER

Leer kan tegen bijna alles behalve zon en hitte. Ook bij een te snelle verhitting zoals bij natte schoenen bij de kachel, zal het leer scheuren. Leer heeft net zoals onze eigen huid behoefte aan een goede vocht en vetbalans. Zo blijft het soepel, luchtdoorlatend en sterk.

 

LINNEN

Linnen is van alle natuurlijke weefsels het sterkst. Het neemt goed vocht op, is vormvast en stoot vuil af. Linnen is gemakkelijk te onderhouden maar is net zoals katoen een natuurlijk (cellulosehoudend) weefsel. Ook hier wordt het weefsel tijdens de fabricage iets

uitgerekt en kan de stof bij het wassen krimpen. Een ander nadeel van linnen is dat het snel kreukt. Voordelen zijn

echter dat het zeer veel draagcomfort heeft en vlekken eenvoudig verwijderd kunnen worden.

 

LYCRA®

Lycra® is de eigen naam van een elastische synthetisch vezel meegeweven met een stabiele draad. Het is de manier om katoen, linnen en andere stoffen hun unieke voordelen te laten behouden, maar dan met de draagcomfort en de elasticiteit van Lycra®. Voordeel bij kreukgevoelige stoffen als linnen is dat Lycra® de kreukgevoeligheid veel minder maakt.

NYLON

Nylon is een polyamide; een synthetische kunststofverbinding. Nylon is een veelgebruikt weefsel omdat het de kleding soepeler en elastischer maakt. Nylon is wel teer en kan snel verkleuren en statisch

worden, zeker in combinatie met andere weefsels.

 

RAYON

Rayon is een kunstmatige vezel, die wordt gemaakt van cellulose. Rayonweefsel voelt doorgaans zachter en soepeler aan dan katoen en vertoont ook meer glans.

Rayon is niet kreukherstellend of elastisch en neemt vocht goed op. Nat rayon neemt in sterkte af. Chloor is slecht voor rayon, sterke zuren zelfs zonder meer desastreus.

 

SCHEERWOL

beestachtig goed! Op de aarde lopen zo’n miljard schapen rond die ieder jaar weer opnieuw ruim twee miljard kilogram wol leveren.Schapewol is een van de

oudste en meest gewilde materialen voor de vervaardiging van onze kleding. Schapewol onderscheidt zich door zijn

hoog warmte-isolerend en vocht-opnemend vermogen. Zij heeft bovendien een hoge elasticiteit. In de lingeriebranche wordt wol voornamelijk gebruikt omdat het de lichaamstemperatuur goed vasthoudt. De belangrijkste scheerwolleveranciers zijn Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid- Afrika. Wol is een puur natuurlijke vezel.

 

SUÈDE

Suède is één van de teerste leersoorten en is heel gevoelig voor vlekken, vocht en temperatuurverschillen. Dit is natuurlijk omdat het de geruwde vleeskant van het

van buitenaf. Bovendien tast iedere schoonmaak- of onderhoudsbehandeling het suède enigszins aan.

 

SYNTHETISCHE VEZELS & MENINGEN

Naast vezels die een natuurlijke oorsprong hebben (katoen, linnen, zijde en wol) bestaat er een keur aan vezels die in het scheikundige laboratorium zijn ontstaan. Veel gebruikte zijn:• Acryl• Polyester• Polyamide (ook wel bekend als Nylon)• Viscose• Lycra

 

VELOURS

Velours lijkt veel op fluweel of pluche, maar is vaak een dunner weefsel. Het allerdunste velours wordt ook vaak

chiffon genoemd. Velours kan van allerlei

basismaterialen gemaakt worden.

 

VISCOSE

Viscose lijkt in veel op zijde. Het is een soepele dunne gemaakt van vurenhout, beukenhout, maar ook van andere houtsoorten, stro en katoenresten. Viscose kan meegewassen worden met de normale was. Voeg wasverzachter toe om statische elektriciteit te voorkomen of leg het artikel een korte tijd in de vriezer.

 

ZIJDE

Elegantie aan een zijden draadje. Moeders mooiste onder de vlinders is de afzichtelijke moerbeiboomvlinder beslist

niet. Het is dan ook verbazingwekkend dat hij bijna 4700 jaar gelegen toch de aandacht wist te trekken van de Chinese keizerin Si-ling-schi. Ze ontdekte namelijk

dat de draden die de rups spint om zich te verpoppen, buitengewoon stevig zijn en zich bijzonder goed laten afwikkelen van het omhulsel de cocon. De mooie,

glanzende zijdedraad, die zich uitstekend laat verven, bracht niet alleen het keizerlijke hof in verrukking.

Nieuwe materialen 

AMARETTA

Wat is Amaretta?

Amaretta is imitatieleder uiit Polyamide en Polyurethan. Het is een microfaservlies in zeer lichte uitvoering. Het wordt als een High-Tech materiaal aangeduid.

 

Waarom Amaretta?

Door een laagje hars worden de eigenschappen als de elasticiteti en de scheurvastheid verbeterd. Amaretta is wind- en waterdicht, maar wel van binnen naar buiten luchtdoorlatend. Het is kreukvrij en wordt niet snel vuil. Ook is Amaretta verfbaar in alle kleuren.

 

Hoe behandel je Amaretta?

Amaretta is goed wasbaar en de kleuren lopen niet door elkaar.

 

COOL MAX

Wat is Cool Max?

Cool Max is speciaal ontwikkeld voor sportkleding. Het is van Polyester. Het kan vergeleken worden met het merk Dacron.

 

Waarom Cool Max?

Cool Max is vochtopnemend en ademend. Wanneer het lichaam afkoelt heeft Cool Max een isolerende werking.

 

Hoe behandel je Cool Max?

Cool Max kun je goed wassen.

 

COOL WOOL

Wat is Cool Wool?

Cool Wool is een kwaliteitsaanduiding voor lichte, wollen weefsels uit fijne Merinowol (kamgaren). De vezels van merinorassen zijn kort en kroezig en daardoor weinig glanzend.

 

Waarom Cool Wool?

Ondanks dat het wol is, is Cool Wool koel in het dragen. Het heeft vochtabsorberend vermogen en is luchtdoorlatend. De greep is onafhankelijk van de structuur. Het materiaal is erg licht van gewicht; minder dan 220 g/m2. Zo weefgt een kostuum minder dan 1 kg. De stof is helaas niet kreukvrij. Dit product bewijst dat wol niet uitsluitend voor een wintercollectie is weggelegd.

 

Hoe behandel je Cool Wool?

Producten van Cool Wool kun je het beste laten stomen.

 

CORDURA

Wat is Cordura?

Een kwalitatief zeer goede stof met licentie van Polyamide 6,6 met kwaliteitsgarantie tot en met de eindgebruiker.

 

Waarom Cordura?

Producten van Cordura hebben een lange levensduur, zijn stabiel en stevig, licht van gewicht en scheurvast. Verder is het materiaal waterafstotend en droogt het snel.

 

Hoe behandel je Cordura?

Cordura is wasbaar.

FIL D'ECOSSE

Wat is Fil d’Ecosse?

Fil d’Ecosse is een hoogwaardige, gekamde, hoogstapelige (lange vezels) wasechte glanskatoen, verkregen door het merceriseren van de garens of stoffen.

 

Waarom Fil d’Ecosse?

Fil d’Ecosse is een hele fijne katoen. Is vochtopnemend, vormvast en heeft een lichte greep.

 

Hoe behandel je Fil d’Ecosse?

Fil d’Ecosse is makkelijk reinigbaar (als gewone katoen).

 

FLEECE

Wat is Polarfleece?

Polarfleece is een uit Amerika afkomstig merk fleece van Polester en 50% katoen. Fleece is een uit polyester vervaardigd breisel waarvan de lussen aan de oppervlakte worden opengesneden om vervolgens te worden opgeruwd.

 

Waarom Polarfleece?

Het wollige zachte oppervlak in combinatie met de luchtmoleculen in het breisel zorgt voor een isolerende werking en vochttransport.

 

Hoe behandel je Polarfleece?

Polarfleece kan goed gewassen worden in de wasmachine op 30 graden C.

 

GORE-TEX

Wat is Gore-Tex?

Gore-Tex is een dun vlies (membraam). Dit membraam wordt gemaakt van Polytetrafluorethylen en heeft een melkwitte kleur. Door verwerking van dit materiaal inkleding krijgt het bijzondere eigenschappen. Het materiaal is maar 0,02 mm dik en heeft maar liefst 1,4 miljard microporiën per cm2. Bij de verwerking of het dragen van het materiaal is er geen enkele sprake van milieubelasting.

 

Waarom Gore-Tex?

Gore-Tex heeft een extreme dichtheid. Het is absoluut waterafstotend. Het membraam moet dan wel gedicht zijn met een speciale band. Opvallend is dat regen niet van buiten naar binnen kan, maar transpiratie wel zijn weg naar buiten kan vinden. Het materiaal is bijzonder luchtig door de verhouding lucht (80%) en materiaal (20%). Tevens is het materiaal tot 260 graden C hittebestendig. Omdat Gore-Tex ook in extreme omstandigheden zijn eigenschappen blijft behouden is onlangs de Extreme Wet Weather-garantie in het leven geroepen.

 

Hoe behandel je Gore-Tex?

Gore-Tex kan goed in de wasmachine of bij de stomerij worden gereinigd. Bij het wassen moet een fijnwasmiddel gebruikt worden waarna het artikel grondig gespoeld moet worden. Er moet wel afgezien worden van wasverzachter. Dan kunnen de poriën beschadigen en dat is nadelig voor de eigenschappen van Gore-Tex. Na het wassen kan het artikel kort gecentrifugeerd worden. Drogen kan in de trommel bij een geringe temperatuur en een kleine trommelvulling. Strijken mag alleen op de laagste stand. Na activiteiten in zoet water moet de kleding ook goed worden afgespoeld. De draagduur van een Gore-Tex product bedraagt dan circa 8 jaar.

 

LYOCELL (o.a. TENCEL)

Wat is Lyocell?

Lyocell is een 100% natuurlijk product gebaseerd op cellulose. Tencel is een product van de Amerikaanse producent Courtaulds. Tencel is gebaseerd op de Lyocell vezel en heeft een fijnheid tussen 1,33 en 1,7 dtex.

 

Waarom Lyocell?

De Lyocell vezels is sterk. De scheurvast-heid is veel beter dan die van viscose en katoen. Het materiaal neemt goed vocht op. Lyocell heeft een erg laag krimp-percentage. De stof voelt zo zacht aan als kasjmier en zo koel als zijde. Door zijn gladde oppervlak heeft Lyocell een zijdeglans.

 

Hoe behandel je Lyocell?

Lyocell kan goed gewassen worden tot 60 graden C.

 

LUREX

Wat is Lurex?

Een lintvormig metaalgaren van aluminium, dat met een plastische deklaag voorzien wordt.

 

Waarom Lurex?

Kledingstukken kleven bij warmte niet aan de huid, doordat het lichaamsvocht gelijkmatig over de stof wordt verdeeld. Normalerwijze toont Lurex een zilveren glans, maar kan door de toevoeging van verfpigmenten in zeer veel kleurvarianten aangeboden worden.

 

Hoe behandel je Lurex?

Lurex blijft het mooist als het gestoomd wordt.

 

CUPRO

Wat is Cupro?

Cupro zijn draden die door middel van een strekspinproces uitgerekt en verhard zijn tot zeer dunne, maar niettemin sterke draden. De grondstof is cellulose.

 

Waarom Cupro?

Cupro geldt als een kwaliteitsproduct. Deze rayonsoort heeft een grote sterkte, heeft een milde glans en een goede wasbaarheid. De stof valt soepel en is relatief kreukvrij.

 

Hoe behandel je Cupro?

Cupro was je op 40 graden C met een fijnwasmiddel. Strijken met 2 punten in licht vochtige toestand. Het materiaal mag je niet wringen of wrijven. Het is dan ook beter om het niet in de droogtrommel te drogen.

DORLASTAN

Wat is Dorlastan?

Dorlastan is een product van de fabrikant Bayer. De basis is elasthan (polyurethaan-elastomeer). Dorlastan heeft grotendeels dezelfde eigenschappen als de elastomeren van Dupont en is nu ook in extra fijne kwaliteiten verkrijgbaar.

 

Waarom Dorlastan?

Dorlastan is bestand tegen de gevolgen van oxidatie, cosmetica, blootstelling aan licht, chloorwater, chemische reinigingsmiddelen, natuurlijke huidvetten en oliën. Ook heeft Dorlastan een uitzonderlijke kleurvastheid.

 

Hoe behandel je Dorlastan?

Dorlastan kan goed gewassen worden. Het beste kan dit gebeuren op 40 graden C. Bij het drogen mag zelfs een temperatuur van 60 a 70 graden C worden aangehouden. Bij verhitting op 150 graden C treedt sterkteverlies en vergeling op. Vandaar dat Dorlastan maximaal met 2 stippen gestreken mag worden. Elastomeren kunnen overigens goed worden geverfd.

 

LYCRA (Spandex)

Wat is Lycra?

Lycra is een merknaam. Dit garen is ontwikkeld door Dupont. Dit zeer alastische, synthetische materiaal bestaat uit polyurethaan. Lycra valt onder de elastomeren, ook wel Spandexgarens genoemd. Elastomeren zijn op velerlei gebied de elastische garens, zoals rubberdraden gaan vervangen, daar ze zelfs betere eigenschappen hebben. Om het imago van Lycra te beschermen ontwikkelt Dupont een standaardnorm die de aanwezigheid van een minimaal percentage Lycra in een stof moet garanderen.

 

Waarom Lycra?

Lycra heeft een zeer hoge rekbaarheid, die gepaard gaat met een hoge “spankracht”. Verder is Lycra weinig gevoelig voor zeewater, cosmetica en transpiratie.

 

Hoe behandel je Lycra?

Lycra kan goed gewassen worden. Het beste kan dit gebeuren op 40 graden C. Bij het drogen mag zelfs een temperatuur van 55 à 60 graden C worden aangehouden. Bij verhitting op 150 graden C treedt sterkteverlies en vergeling op. Vandaar dat Lycra maximaal met 2 stippen gestreken mag worden. Elastomeren kunnen overigens goed worden geverfd.

 

MODAL

Wat is Modal?

Modal is de meest gebruike term om verlengde, niet breekbare cellulose-vezels aan te duiden. Modal is een viscose met verbeterde gebruikseigenschappen.

 

Waarom Modal?

Modal heeft een groot draagcomfort. Tevens heeft het een groot vochtabsorberend vermogen. In combinatie met katoen is het met name geschikt voor sportkleding. Daarnaast is het ook nog vlamwerend. Modal is bestand tegen veelvuldig wassen. Zowel in droge als in natte toestand is Modal sterk en vormvast.

 

Hoe behandel je Modal?

Modal is goed wasbaar en heeft een hoge weerstand tegen mechanische belasting. Het is bestand tegen Alkali, bijvoorbeeld wasmiddel. Verder krimpt het materiaal nauwelijks.

 

MERYL

Wat is Meryl?

Meryl is een zeer fijn katoenachtig garen van Polyamide 6,6. Zo is de gewichtnummering bij Meryl micro onder de 1,0 dtex.

 

Waarom Meryl?

Meryl heeft een zachte greep, en heeft een goede kleurechtheid. Het merk heeft een kwaliteitsgarantie met de argumenten dat het product sterk, winddicht en waterafwijzend is.

 

Hoe behandel je Meryl?

Meryl kan goed gewassen worden.

 

Microfaser

Wat is Microfaser?

Microfaser heeft een hoog aantal draden per cm in ketting en inslag en is daardoor een materiaal dat nog fijner is dan zijde. Microfaserweefsels zijn bekend onder een groot aantal merknamen. De bekendste zijn: Tactel, Belseta en Trevira Finesse.

 

Waarom Microfaser?

Kleding van Microfaser kan praktisch overal tegen. Het is een dichte stof en daardoor wind en waterafstotend. Wel is het van binnen naar buiten luchtdoorlatend. Verder is het een lichte stof. Microfaser voelt zacht aan en heeft een zijde glans.

 

Hoe behandel je Microfaser?

Microfaser is goed wasbaar op 30o graden C.

SENSITIVE

Wat is Sensitive?

Sensitive is een hoogwaardige Microfaser van Polyamide met een 28% Lycra aandeel. Sensitive kan vergeleken worden met Meryl.

 

Waarom Sensitive?

Sensitive heeft een hoge weerstand tegen chloorwater en is elastisch.

 

Hoe behandel je Sensitive?

Microfaser is goed wasbaar op 30 graden C.

 

SUPPLEX

Wat is Supplex?

Supplex is een bijzonder licht garen uit Nylon van de fabrikant Dup[ont. Dit fijne garen heeft een gewichtnummering van minder dan 1 dtex. Het is mogelijk Supplex met katoen te mengen.

 

Waarom Supplex?

Supplex is extreem licht, heeft een zijdeachtige greep en is elastisch.

 

Hoe behandel je Supplex?

Supplex is goed wasbaar.

 

Waarvoor gebruik je Supplex?

Supplex wordt gebruikt voor o.a. sport-, bad-, vrijetijds-, buitenkleding en fitnesskleding.

 

SYMPATEX

Wat is Sympatex?

Evenals Gore-Tex bestaat Sympatex uit een membraam. Dit membraam heeft echter geen poriën, is verfvrij en heeft als grondstof polyester.

 

Waarom Sympatex?

Sympatex neemt lichaamsvocht op in de vorm van damp en leidt het naar buiten. Het is wel waterdicht. Verder is het materiaal in alle richtingen rekbaar. De stof is bestand tegen de belasting van chemicaliën en schuren.

 

Hoe behandel je Sympatex?

Sympatex is wasbaar op 40 graden C en is chemiscgh reinigbaar. Wanneer men Sympatex combineert met polyester-materialen dan is het recyclebaar. Het is niet verstandig reinigingsversterkers te gebruiken.

 

TACTEL

Wat is Tactel?

Tactel, merknaam voor een reeks van Polyamidegarens van ICT-vezels is ontwikkeld door Dupont. Dit filamentgaren wordt met als basis Nylon gesponnen bij een temperatuur van 250 graden C en evenaart natuurzijde. Tactel kan onderverdeeld worden in Tactel aquator, Tactel diabolo, Tactel micro touch, Tactel multisoft en Tactel strata met alk hun specifieke eigenschappen.

 

Waarom Tactel?

Tactel is scheur- en vormvast. Tactel vereist verder weinig zorg en is eenvoudig te behandelen.Aquator: Optimaal draagcomfort door effectief vochttransport. Dit komt doordat de buitenste laag uit katoen bestaat.Diablo: De lichte stof maakt een unieke val en heeft verschillende lustervarianten.Micro Touch: Het materiaal heeft een zachte greep en goede draagcomfort.Multisoft: Een lichte, soepele en dekkende stof.Strata: Stof met een Melange-effect.

 

Hoe behandel je Tactel?

Tactel kan tot 40 graden C gewassen worden in de wasmachine.

 

TREVIRA

Wat is Trevira?

Trevira is een fijn filamentgaren uit Polyester.

 

Waarom Trevira?

Trevira wordt milieuvriendelijk geproduceerd en is verspinbaar met Wol en Viscose. Het is bijzonder licht en is er in verschillende uitvoeringen: Trevira 140 is voorgekrompen en vormvast, Trevira Jet Set is hittebestendig, Trevira Finesse is waterdicht, dampdoorlatend en ademend en Trevira ESP is extra elastisch.

 

Hoe behandel je Trevira?

Trevira is gemakkelijk wasbaar op 30 graden C.

Nieuwsbrief

Na het aanmelden voor de nieuwsbrief, kunnen wij u op de hoogte stellen van de nieuwste trends, acties en aantrekkelijke kortingen.

M

V

Damesmode
Kindermode
Herenmode
Schoenen
Tienermode
Accessoires

Uw aanmelding wordt verzonden. Een ogenblik geduld a.u.b.

Uw aanmelding is succesvol verzonden.

Uw aanmelding is mislukt. Probeer het later nog een keer of neem contact met ons op.

KVK 12055457